ظروف سرامیکی چیست؟

ظروف سرامیکی
ظروف سرامیکی چیست؟
آبان 9, 1402
عطیه صدرایی

ظروف سرامیکی جزو ظروف نسبتا جدیدی هستند که در چند سال گذشته مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته‌اند. این ظروف اغلب به دو صورت موجود هستند. نوع دست‌ساز آن که از خاک رس تهیه شده و طی فرآیندهای شکل‌ دادن، خشک کردن، حرارت‌ دادن در کوره و در نهایت لعاب‌ زدن آماده عرضه به بازار […]

ظروف سرامیکی جزو ظروف نسبتا جدیدی هستند که در چند سال گذشته مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته‌اند. این ظروف اغلب به دو صورت موجود هستند. نوع دست‌ساز آن که از خاک رس تهیه شده و طی فرآیندهای شکل‌ دادن، خشک کردن، حرارت‌ دادن در کوره و در نهایت لعاب‌ زدن آماده عرضه به بازار می‌شود. نوع دیگر این ظروف هم با استفاده از فلزهایی همچون آلومینیوم و چدن ساخته شده‌ و بر رویشان یک روکش سرامیکی کشیده می‌شود. در ادامه بیشتر با ظروف سرامیکی و با مزایا و ویژگی‌های آنها آشنا می‌شویم.

[elementor-template id=”3396″]

تاریخچه ظروف سرامیکی

ظروف سرامیکی جزو زیر شاخه هنر سفال‌گری محسوب می‌شوند. هنر سفال‌گری و همچنین سرامیک‌سازی جزو هنرهای مطرح و پررونق ایرانی است که آنها را در بسیاری از دوره‌های تاریخی میتوان مشاهده کرد. با بررسی آثار باستانی و اشیای به جا مانده از دوران قدیم به این پی می‌بریم که قدمت این هنر به هزاره‌های پیش از میلاد برمی‌گردد. حتی برخی کارشناسان بر این باورند که نمونه‌های کاشی و سفال یافت شده مربوط به 14 هزار سال پیش است.

 

آشنایی با ظروف سرامیکی دست‌ساز

ظروف سرامیکی دست‌ساز از محبوبترین ظروفی هستند که برای پذیرایی و دکوراسیون میز گزینه بسیار خوبی می‌باشند. در حال حاضر هنرمندان زیادی به ساخت ظروف سرامیکی می‌پردازند و آنها را در رنگ و طرح‌های متنوع به بازار عرضه می‌نمایند. این ظروف میتوانند جهت استفاده روزمره، پذیرایی، دکوراسیون و حتی هدیه به عزیزان استفاده شوند.

ظروف سرامیکی دست‌ساز، به طور کامل از سرامیک خاک رس ساخته می‌شوند. سرامیک به فرآورده‌هایی گفته می‌شود که با خاک‌های اولیه مانند خاک سفید ساخته می‌شود. این مواد با طی کردن فرآیندهای شکل دادن، خشک کردن، حرارت دادن در کوره و در نهایت لعاب زدن به دست می‌آیند. ظروف سرامیکی جزو بهترین ظروف برای پذیرایی و سرو غذاهای مختلف هستند. چرا که از نظر بهداشتی و سلامتی تضمین شده‌اند و هیچ آسیبی به بدن وارد نمی‌کنند.

 

نحوه ساخت ظروف سرامیکی به چه صورت است؟

ظروف سرامیکی شامل دو بخش بدنه و بخش بیرونی یا لعاب هستند. برای ساخت بدنه ظروف سرامیکی، در ابتدا آب و خاک رس با نسبت مناسبی با هم مخلوط می‌شوند تا گل رس مخصوص سفالگری ایجاد شود. گل ایجاد شده نباید بیش از حد سفت و یا نرم باشد. این گل باید به گونه‌ای باشد که به راحتی قابل حالت‌دهی و شکل‌دهی باشد. توجه به این موضوع مانع از ترک خوردن کار در حین تولید می‌شود.

پس از آن عملیات ورزدهی صورت می‌گیرد. این عملیات باید تا میزانی انجام شود که تمام حباب‌های هوا از بین ذرات گل از بین برود. این کار باعث می‌شود تا گل محکم و بادوام‌تر شود و نسبت به آب مقاومت نسبی به دست آورد. پایه و اساس ساختمان بدنه ظروف هم بر روی پخت خاک است. برای ساخت بدنه ظروف باید چندین خاک یا پودر سنگ‌های مختلف معدنی را با هم در نسبت‌های معین ترکیب کرد. خاک رس، کوارتزیت، فلدسپات و حتی ترکیباتی نظیر اکسید روی و کربنات کلسیم با هم ترکیب شده و جهت ساخت گل ظروف سرامیکی استفاده می‌شوند. زمانی که خاک‌های مختلف ترکیب شوند، خاک در آسیاب ریخته شده تا با هم مخلوط شده و به صورت دوغاب درآید. پس از این مرحله دوغاب در دستگاهی به نام آزیتاتور ریخته شده و از الک ریز عبور داده می‌شود. آب زیاد آن هم به وسیله دستگاه فیلتر پرس گرفته می‌شود. در نهایت قالب‌های گل پس از مرحله فیلتر پرس حدود یک ماده در انبارهای گل نگهداری می‌شوند تا تخمیر مورد نیاز انجام گردد.

 

ویژگی‌های ظروف سرامیکی

ظروف سرامیکی جزو ظروف نچسب هستند. عدم چسبیدن مواد غذایی به این ظروف تاثیر خوبی در بهبود سلامتی بدن انسان دارد. همچنین این خصوصیت باعث شده تا شستشوی ظروف سرامیکی به راحتی انجام شود. ظروف سرامیکی از دوام و ماندگاری خوبی برخوردار هستند و میتوانند برای سرو نوشیدنی‌ یا غذاهای داغ مورد استفاده قرار بگیرند. این ظروف عاری از فلزات سنگین و خطرناکی همچون کادمیم هستند.

 

ویژگی‌های ظروف سرامیکی

 

مزایای ظروف سرامیکی

  • تمیز کردن ظروف سرامیکی به دلیل عدم چسبیدن مواد غذایی کار بسیار راحتی است. این ظروف را میتوان با اسکاچ و یک شوینده مناسب به راحتی تمیز کرد.
  • ظروف سرامیکی با غذاهای اسیدی واکنشی نشان نمی‌دهند. همچنین در زمان طبخ یا سرو غذا سبب تغییر در طعم و مزه غذا نمی‌شوند.
  • این ظروف در برابر گرما و سرما مقاوم هستند و میتوانند برای سرو غذاهای گرم و سرد استفاده شوند.
  • ظروف سرامیکی با طرح و رنگ‌های مختلفی در بازار موجود هستند. برای همین تاثیر بسیار خوبی در میز و دکوراسیون آن دارند و میتوانند به جذابیت بیشتر آن بیافزایند.
  • سرامیک ماده کاملا طبیعی است. از این رو برای سلامتی بدن مشکلی ایجاد نکرده و هیچ ماده شیمیایی و مضری را وارد بدن نمی‌کند.

 

انواع ظروف سرامیکی

ظروف سرامیکی دارای تنوع زیادی هستند. این ظروف را میتوان از نظر روش ساخت، نوع لعاب، کاربرد و موارد دیگر دسته‌بندی کرد. انواع ظروف سرامیکی از نظر کاربرد به دسته‌های زیر قابل تقسیم هستند:

 

انواع ظروف سرامیکی

 

  • ظروف سرامیکی تزئینی و دکوراتیو
  • ظروف پذیرایی و استفاده روزمره
  • ظروف پخت و پز

در ظروفی که به عنوان دکوری و چیدمان منزل استفاده می‌شوند، تنها زیبایی نهایی کار مهم است. اما در ظروف پذیرایی و پخت و پز مواردی همچون کیفیت محصول، مقاوم بودن نسبت به شستشو و حرارت و غیره حائز اهمیت است.

 

قیمت ظروف سرامیکی چقدر است؟

ظروف سرامیکی دست‌ساز به دلیل دست‌ساز بودن قیمت بالاتری نسبت به برخی ظروف دارند. از این رو در خرید آنها باید دقت زیادی کرده تا بتوان از کیفیت آنها اطمینان حاصل کرد. قیمت این ظروف بر اساس مواردی همچون نوع لعاب، نوع بدنه، متریال و ترکیبات استفاده شده تعیین می‌شود. جهت اطلاع از قیمت ظروف سرامیکی میتوانید به فروشگاه سرامیک غزال مراجعه کرده و قیمت ظروف سرامیکی را بر اساس نوع و ابعاد آن مشاهده نمایید.

 

جمع بندی

ظروف سرامیکی جزو ظروف محبوب در بازار محسوب می‌شوند. چرا که علاوه بر زیبایی و جذابیت زیادی که دارند، از خاصیت ضد چسبندگی برخوردار هستند و هیچ ماده یا ذره شیمیایی و مضری را وارد غذا نمی‌کنند. ظروف سرامیکی دست‌ساز در طرح و رنگ‌های مختلفی موجود هستند و با هر سلیقه و دکوراسیونی قابلیت تطبیق دارند.

برچسب ها


ارسال دیدگاه: