ظروف سرامیکی و سفالی قدمت بسیار طولانی دارند. به طوری که بسیاری از آثارهای باستانی کشف شده در تاریخ مربوط به آنها بوده و قدمتشان به بیش از هزار سال میرسد. با این حال سفال و سرامیک در موارد مختلفی با هم تفاوت دارند که برخی افراد نسبت به این تفاوتها بیاطلاع هستند. در این مطلب قصد داریم به بررسی 7 تفاوت سفال و سرامیک بپردازیم و با ویژگیها و خصوصیات هر کدام آشنا شویم.
[elementor-template id=”3396″]
تعریف سفال و سرامیک
سفال به اشیای ساخته شده از خاک رس گفته میشود. این اشیا در کوره حرارت میبینند تا استحکام و مقاومت بالایی پیدا کنند. سفالگری امروز با سفالگری در قرون قبل تفاوت زیادی پیدا کرده است. در حال حاضر برای سفالگری از چرخهای مخصوصی استفاده میشود که با استفاده از نیروی پا کنترل شده و میتوانند برای ساعتها استفاده شوند. سفال از مادهای به نام خاک ثانویه تهیه میشود که ماده اصلی آن خاک رس است. خاک رس ریز دانه است و چسبندگی بالایی دارد. برای همین زمانی که به آن آب اضافه میشود، حالت خمیری شکل پیدا میکند. رنگ این خاک به قرمز متمایل است که علت آن وجود ذرات ریز آهن است.
سرامیک به ماده طبیعی گفته میشود که حرارت بالایی دیده و تغییر ماهیت میدهد. ماده اولیه شکل دهنده سرامیک حالت دوغابی شکل داشته و چسبندگی کمی دارد. از این رو جهت ساخت ظروف سرامیکی با این ماده باید به سراغ تکنیکهای قالبگیری رفته و ماده اولیه را در قالبهای مدنظر و سپس در کوره قرار داد. این ماده با قرارگیری در کوره و تحت حرارت بالا پخته شده و شکل مورد نظر را پیدا میکند. حرارت مورد نیاز جهت پخت سرامیک از سفال بیشتر است و بالاتر از 600 درجه سانتیگراد میباشد. همین موضوع باعث شده تا لعابگیری ظروف سرامیکی نسبت به سفال آسانتر باشد.
تفاوتهای سفال و سرامیک
حال که با سفال و سرامیک به طور مجزا آشنا شدیم، بهتر است به سراغ بررسی تفاوت بین سفال و سرامیک برویم. سفال و سرامیک از چندین نظر با هم تفاوت دارند. از جمله:
ماده سازنده: سفال از خاک ثانویه همچون خاک رس ساخته میشود. اما سرامیک از خاک اولیه با ترکیبات پیچیدهای همچون کوارتز، سیلیس و کائولن به دست میآید.
شکل ماده اولیه: سفال به دلیل وجود ذرات ریز آهن از رنگ متمایل به قرمز برخوردار است و با ترکیب با آب حالت خمیری شکل پیدا میکند. اما سرامیک حالت دوغابی شکل داشته و چسبندگی کمتری دارد.
دستگاه و روش ساخت: برای ساخت ظروف یا اشیای سفالی از دست یا چرخ سفالگری میتوان استفاده کرد. برای سرامیک هم باید به سراغ قالبگیری رفت. روشهای ساخت محصول بنا به نیاز و در جهت بهتر اجرا شدن از دید هر فردی متفاوت است. گاهی سفالگران بر حسب نیاز از یک یا چند شیوه برای ساخت محصول مورد نظر خود استفاده مینمایند.
لعابپذیری: لعاب یک لایه نازک شیشه مانند است که در فرآیند لعابکاری بر روی سطوح اجسام سرامیکی قرار میگیرد. سفال از لعابپذیری معمولی و سرامیک از لعابپذیری بالا برخوردار است.
حرارت مورد نیاز برای پخت: یکی دیگر از تفاوتهای سفال و سرامیک در درجه حرارت مورد نیاز جهت پخت است. همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم سرامیک به درجه حرارت بالاتری نسبت به سفال جهت پخت نیاز دارد.
رنگپذیری: سرامیک با استفاده از رنگهای شفاف بر روی سطح خود قابل رنگآمیزی است. اما رنگها در سفال باید بر روی سطح پخته شوند.
خصوصیات دیگر: سفال به شکل سادهتری تولید میشود. سرامیک هم شکل ظریفتری داشته و تنوع بالایی در ساخت دارد.
سفال بهتر است یا سرامیک؟
با توجه به تفاوتهای سفال و سرامیک میتوانید بهترین گزینه را انتخاب نمایید. با این حال اگر در خصوص انتخاب لوازم یا ظروف سفالی و سرامیکی تردید دارید، موارد زیر را در نظر داشته باشید:
برای انتخاب گلدان سفالی یا سرامیکی به تناسب گلدان و گیاه دقت کنید. در صورتی که گیاهی زنده و پرشور دارید، میتوانید از گلدانهای سفالی تک رنگ یا سرامیکهای نیمه براق استفاده کنید. گلدانهای میناکاری شده سفالی هم انتخاب خوبی برای گیاهان هستند.
برای دکور خانه یا محیط کار خود میتوانید از انواع قابهای دیواری سفالی یا سرامیکی استفاده کنید. قابهای سرامیکی معمولا از سطح شفافی برخوردار هستند و جلوه خوبی در محیط ایجاد میکنند.
در صورتی که قصد دارید از ظروف سرامیکی یا سفالی برای سرو غذا و پذیرایی از مهمانان خود استفاده کنید، حتما به کیفیت ساخت و مواد به کار رفته در لعاب آنها توجه داشته باشید.
تشخیص محصولات سرامیکی و سفالی مرغوب
ظروف سرامیکی یا سفالی باید به طور کامل و از تمام جهات قرینه باشند. برای همین در زمان خرید ظروف سرامیکی یا سفالی تمام بخشهای آن را بررسی نمایید. در صورتی که ظرف فاقد قرینه باشد، احتمالا در کارگاهی با کیفیت پایین و مواد اولیه نامناسب ساخته شده است. این ظروف ممکن است برای سلامتی بدن مشکل ایجاد کنند.
سطح ظروف باید کاملا یکدست و بدون هیچگونه زدگی و فرورفتگی باشد. هر چقدر ظرف سطح یکدستتر و سالمتری داشته باشد، یعنی با دقت و مهارت بالاتری ساخته شده است و مرغوبتر است.
در صورتی که ظرف سرامیکی یا سفالی از نقش و طرح خاصی برخوردار است، نسبت به کیفیت و پایداری رنگ آن مطمئن شوید.
لعاب روی ظرف هم باید کیفیت بالایی داشته باشد و تمام سطح ظرف را به طور یکسان پوشش داده باشد.
در نهایت برای خرید ظروف سرامیکی و سفالی حتما مراکز معتبری را انتخاب نمایید. مجموعه سرامیک غزال از جمله مراکز تولید ظروف سرامیکی دستساز است که از بهترین و مرغوبترین متریال جهت ساخت ظروف استفاده مینماید. این مجموعه ظروف سرامیکی را با توجه به فرهنگ بومی کشور ساخته و در زمینه فروش ظروف سرامیکی طرح گلیمی فعالیت دارد.
جمع بندی
در این مطلب با 7 تفاوت سفال و سرامیک آشنا شدیم. همانطور که اشاره کردیم سفال و سرامیک در ماده اولیه و ترکیبات، شکل ماده اولیه، دستگاه، میزان لعابپذیری، رنگپذیری، درجه حرارت مورد نیاز برای پخت و خصوصیات دیگر با هم تفاوت دارند. با در نظر گرفتن این تفاوتها میتوانید بهترین ظروف یا لوازم دکوری را برای خود انتخاب کرده و از آنها به بهترین شکل ممکن استفاده نمایید.
ارسال دیدگاه: